Különleges sportágak - lábtoll-labda avagy tollas foci

 

Az első tollaslabdát Kínában készítették jó háromezer évvel ezelőtt. Fadarabba szúrtak pár tyúktollat és ezt próbálták egymásnak rugdosva minél tovább a levegőben tartani. Később a játék a katonai felkészítés részévé vált, ezzel fejlesztették a katonák ügyességét, javították a reakcióidejüket. 

Ezt a lábbal játszott tollaslabdázást és különböző változatait a mai napig is több millióan űzik, elsősorban a Távol-Keleten. Több rokon sportág is ismert, a fő különbség a labdák anyagában, alakjában van. A Thaiföldön és Malajziában elterjedt sepaktakraw gömb alakú, fonott labdája bambuszból készül. Mongóliában a tiwit nemezlabdával játsszák. Tajvanon  egy kis gumilabdába szúrják a tollakat. A skandináv országokban és Észak-Amerikában 4 vagy 8 színes bőrdarabból összevarrt, szemcsés anyaggal töltött, 5-6 cm átmérőjű kis labdával hacky sack-et vagy foot bag-et játszanak.  A lábtoll-labdázást Kínában jianqiu-nak (dzsiencsiu), Angliában shuttlecock-nak, Németországban Federfussballnak  (tollfutball) nevezik. Magyarországon a lábtollas, lábtoll-labdázás honosodott meg. Korábbi leírások kínai tollasnak nevezték.

Az első európai klub Németországban alakult 1991-ben. 1994-ben már magyar csapatok is indultak az első európai tornán. (forrás: Magyar Lábtoll-ladba Szövetség honlapja)

A bejegyzés trackback címe:

https://sportkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr871306623

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Agen Bandarq Online Terpercaya 2019.03.01. 03:03:15

(videó) Big Tray Deee x Coniyac x DW Flame x ESCrow x Red G'zus - "UKnowDaName" - doggfather's

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.