Sportágválasztás életkor szerint

A Mayo klinika weboldalán megjelent írás életkorok szerint csoportosítva sorolja fel, milyen sport vagy mozgásforma ajánlott a gyerekeknek.

Kétéves kortól ötévesig a legtöbb esetben még korai elkezdeni bármiféle szervezett sportot. Ilyenkor a szabad játék mellett a futás, bukfencezés, labdázás a legalkalmasabb testmozgás, hogy a sportba bevezessük a kicsiket. Emellett a tánc, a triciklizés vagy segédkerekes biciklizés és - persze felügyelet mellett - a vízi játék, úszás is hasznos a mozgáskoordináció és a kondíció javítására.



Hatéves kortól a gyerekek már kezdik megérteni a csapatjátékok fogalmát is és jobban képesek utasításokat követni. Már elkezdhető a szervezett sport is, például a foci vagy a kosárlabda. 6-7 éves korban már érdemes belefogni a teniszbe, asztaliteniszbe is, de egyes harcművészetek is gyakorolhatók.

Nyolcéves kortól már bármilyen sportot űzhet a gyerek, de az erősítő tréninget szigorúan felügyelni kell, hogy a csontokat és az ízületeket ne terheljük túl.

Természetesen mindig figyelni kell arra, hogy a gyerek élvezi-e, amit csinál. Nem mindenkinek való a szervezett sportolás, és a hosszú távú célhoz - a kiegyensúlyozott, egészséges élethez - nem is feltétlenül szükséges.A foci a parkban, a családi biciklitúra vagy a hegymászás is tökéletes, hogy a gyerek mozgáskedve egész életen át kitartson.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportkostolo.blog.hu/api/trackback/id/tr671223925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.